Alles over Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds toegankelijker en populairder. Elektrische auto’s worden steeds betaalbaarder en hebben een grotere actieradius. Daarnaast zijn er tegenwoordig duizenden laadpalen en laadstations.

Maar er zijn ook een hoop vragen rondom elektrisch rijden. Vandaar een overzicht met alle antwoorden op deze vragen.

Mocht u een vraag hebben die we niet hebben vermeld laat het ons weten en we geven u hierin graag een duidelijk antwoord.

Een laadpaal laadt een elektrische auto op. Hiervoor heeft u een laadkabel en vaak een laadpas nodig. Sommige laadpalen hebben een vaste laadkabel, maar bij de meeste moet u deze zelf meenemen. Deze wordt standaard met uw auto meegeleverd.

U bevestigt de laadkabel aan de paal en aan uw auto. Met de laadpas identificeert u uzelf bij de paal. Als het een openbare laadpaal is weet de paal naar wie de rekening moet. Ook bij uw privé laadpaal moet u uzelf identificeren. Dit is om te voorkomen dat anderen met uw laadpaal gaan laden.

Wanneer de kabel goed bevestigd is, begint de paal met het opladen van de auto. Het ligt aan het vermogen van de laadpaal hoe lang het opladen duurt. Wanneer de auto volledig is opgeladen, stopt de stroomtoevoer. De auto laadt dus alleen wanneer de kabel goed is aangesloten en stopt automatisch wanneer de auto is opgeladen. Hierdoor is het gebruik van een laadpaal zeer veilig.

Huizen die na 2011 gebouwd zijn beschikken standaard over een 3 fase aansluiting van 3 x 25A. Oudere huizen beschikken vaak over een 1 fase aansluiting van 25A of 40A.

Als u thuis een eenfasige meterkast heeft, dan kunt u maximaal een 3,7 kW lader gebruiken. Ook een 11 kW lader gebruikt dan slechts 3,7 kW. Het laden duurt dan ongeveer 28 uur, als we uitgaan van een lege accu. Zo duurt het wel erg lang voordat uw Tesla volledig is opgeladen. Daarom raden we aan om een verzwaring aan te vragen van uw elektriciteitsaansluiting.

Heeft u een moderne 3-fase meterkast met een 25 ampère zekering in de kast van de netbeheerder, dan kunt u een 11 kW lader gebruiken. Het laden van een Tesla Model S 100D met een 100.0 kWh accu duurt dan 9,09.

Voor uw Tesla heeft een laadpaal van 22 kW alleen zin als u thuis (of op uw bedrijf) al een krachtstroomaansluiting van 3x32A of zwaarder heeft. De vastrechtkosten voor een dergelijke aansluiting zijn echter wel zo’n 40 a 50 euro per maand hoger. De lader in de Tesla maakt dan nog ook nog niet volledig gebruik van deze capaciteit (max. 11 kW AC).

Snelladers, zoals die langs de snelweg, maken gebruik van gelijkstroom op een aansluiting van 125A. Hierbij worden de accu’s direct aangesloten op de stroombron en wordt de ingebouwde lader overgeslagen Het is duur, onpraktisch en technisch onhaalbaar om een dergelijke aansluiting bij u thuis te krijgen.

De tijdsduur is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals de status van de batterij, het vermogen van de batterij en het vermogen en de instellingen van de laadpaal. Plug-in hybride auto’s hebben 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Volledig elektrische auto’s moeten 4 tot 8 uur laden.

Auto’s staan gemiddeld zo’n zo’n 14 uur thuis en 8 uur op het werk. Als je zowel thuis als op het werk toegang tot een laadpaal hebt, is er alle tijd om je auto volledig op te laden.

Aan een stopcontact:
Wees gewaarschuwd als je je elektrische auto aan een gewoon stopcontact oplaadt. Je hebt dan een speciale laadkabel nodig. Namelijk eentje die kortsluiting en oververhitting kan voorkomen. Ook moet het stopcontact zich dan vlak bij je auto bevinden. Maak nooit gebruik van een verlengsnoer bij het opladen van je auto!

Aan een laadpaal:
Dit is de meest aanbevolen laadmethode. Hij is veilig en verantwoord en je maakt efficiënt gebruik van het vermogen van je auto en je energiebron (thuis of bij een bedrijfspand). Een laadpaal laadt tot 8 keer sneller dan een regulier stopcontact. Dat betekent dat alle elektrische auto’s tussen 1-4 uur volledig opgeladen kunnen worden.

Hoe lang het laden precies duurt, hangt samen met waar je woont, de status en het vermogen van je auto-accu, de buitentemperatuur, het eigen gewicht van je auto, de laadaccessoires die je gebruikt en je persoonlijke rijstijl.

Als de helft van de totale laadtijd verstreken is, zal de accu al voor 80% geladen zijn. De laatste 20% van de accu wordt geladen via zogeheten ’trickle charging’ of ’drip charging’. Deze methode behoudt de kwaliteit van de accu en zorgt ervoor dat hij zo lang mogelijk meegaat.

Aan een snellader:
Snelladers zijn meestal te vinden buiten de steden en langs de snelwegen. Door de relatief hoge kosten van de hardware zelf en de installatie, worden zulke laadstations vrijwel uitsluitend aangekocht en geïnstalleerd op verzoek van gemeenten. Hoewel een snellader razendsnel oplaadt (20-30 minuten), kan het je elektrische auto tot slechts 80% opladen.

Ondanks lage olieprijzen, zijn elektrische auto’s nog steeds goedkoper te ‘tanken’ dan hun traditionele tegenhangers. Omdat elke laadpaal-provider en/of -beheerder (zoals een parkeerfaciliteit of een winkel) verschillende laadprijzen kan hanteren, adviseren wij je altijd de website van de locatie/instantie te raadplegen voor de laadtarieven. In Nederland liggen de gemiddelde tarieven voor elektrisch laden tussen de € 0,22 en € 0,35 per kWh.

Rekenvoorbeeld:
Laten we een voorbeeld nemen van een elektrische auto met een lege accu en 12 kWh vermogen. In de meeste gevallen zal deze auto tussen de 60 en 80 km op één laadbeurt kunnen rijden. In dit geval zal het opladen 12 x 0,22 = € 2,64 kosten. Dit betekent dat het stroomverbruik per km slechts € 0,03 tot € 0,04 bedraagt.

Een laadpaal moet aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Zo staat er geen stroom op de laadpaal wanneer de stekker niet of niet goed is aangesloten. Ook wanneer de laadkabel wordt losgetrokken, stopt het laadproces onmiddellijk. Hierdoor is het opladen met een laadpaal heel veilig.
Nee, het is niet mogelijk om stroom te stelen van een laadpaal. Belangrijk is dat hiervoor een slim laadstation word gekozen. Voordat je dan de laadpaal kunt gebruiken moet je eerst met de laadpas de laadpaal ontgrendelen.

Wanneer je thuis zelf een laadpaal laat installeren, kun je deze instellen dat enkel met jouw pas de laadpaal klaar is voor gebruik.

Als er gekozen word voor een dom laadpunt is het wel mogelijk dat anderen de stroom stelen, omdat hierbij geen autorisatie via de pas word gebruikt om het laden te starten.

De stekker die bij de auto is bijgeleverd, hoort enkel gebruikt te worden bij noodgevallen. Bijvoorbeeld wanneer je echt zonder stroom zit ergens onderweg.

Veelvuldig gebruik van deze stekker is niet verantwoord en kan ervoor zorgen dat de stekker doorbrand. Daarom adviseren wij altijd om de auto aan een laadpaal of laadstation op te laden. Dit is veiliger en de auto laad ook nog eens vele malen sneller en efficiënter op.

In Nederland zijn er er rond de 25.000 openbare oplaad punten. En elke dag komen hier oplaadpunten bij.
Een laadpas gebruik je om de laadpaal thuis te ontgrendelen. Hiermee voorkom je dat andere mensen op jouw paal kunnen laden.

Indien je dit instelt kun je de laadpas ook gebruiken om op openbare laadstations te laden. De pas werkt op elk merk of type laadpaal en het is ook mogelijk om met de laadpas bij FastNed (langs de snelweg) je auto op te laden.

Wil je ook elektrisch gaan rijden?

Maak een gratis afspraak om er achter te komen welke laadpaal het beste bij jouw electrische auto en situatie past.

Plan gratis afspraak
Scroll naar top